Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Δημοκρατία και δημοσκοπήσεις δεν πάνε μαζί



Που λες, καταλαβαίνω ότι στο Matrix δεν μπορεί να θέτεις ερωτήσεις. Εγώ βέβαια δεν αποδέχομαι ότι αξίζει το Matrix περισσότερο από τη Ζωή, οπότε έχω ερωτήσεις και πολλές φορές απαντήσεις.

Η ερώτηση πάντως για αυτούς που δε γουστάρουν το Matrix είναι η εξής:

Πώς εξυπηρετείται η Δημοκρατία από τις δημοσκοπήσεις;

Κάτσε και σκέψου περίπου 2 με 3 λεπτά τα ακόλουθα.

Υποψήφιοι για τις ανώτερες θέσεις εξουσίας (και όχι διακυβέρνησης) είναι άτομα που δεν ξέρεις. Το ότι τους είδες στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο μαλάκα, δε σημαίνει ότι τους ξέρεις.

Ποτέ δεν αποφασίζουν με βάση τη λογική και τα επιχειρήματα για την αξιοπρεπή διαβίωση του 70+% των πολιτών. Το μέγιστο που χρειάζονται για εξουσία ήταν παλιά 30% από αυτούς που ψηφίζουν. Σήμερα, είναι πολύ λιγότερο.

Μετά, δημιουργούν κλίμα, ανάλογα με την ψυχολογία των περισσοτέρων, γεγονός που είναι εύκολα κατανοητό. Τρομοκρατία όταν χρειάζεται, αισιοδοξία όταν χρειάζεται, ψεύτικες ελπίδες σε μόνιμη βάση και εικόνα που έχει μελετηθεί από επικοινωνιολόγους διεξοδικά.

Και όταν έρχονται εκλογές, τσακ, να και οι δημοσκοπήσεις, με βάση τις οποίες γίνονται τα χίλια μύρια στη συνέχεια.

Μήπως αντί για δημοσκοπήσεις, να μας ενδιέφεραν λίγο τα δημοψηφίσματα;

Και εν τέλει, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε την πρόθεση ψήφου των πολιτών; Ας μας πουν τι έχουν να πουν αλλά κυρίως να κάνουν και ας αφήσουν να κρίνουμε ο καθένας μόνος του.

Πάντως το γεγονός ότι δεν τους την έχει πέσει εισαγγελέας ακόμα, είναι τουλάχιστον τρομακτικό. Άκου εκεί η αδιευκρίνιστη ψήφος να είναι 8-10 άντε 20%, ενώ στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερη από 50%.

Τέλος, εννοείται ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα πόθεν έσχες των εν λόγω εταιριών. Πλάκα μου κάνεις; Χθες έπρεπε να έχει γίνει αυτό.

Matrix και δημοκρατικές εκλογές δεν πάνε μαζί. Τι δεν καταλαβαίνεις, να στο εξηγήσω καλύτερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου