Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Κριτική σκέψη



Σήμερα θα ασχοληθούμε με την κριτική σκέψη. Με βάση λοιπόν τα δεδομένα τα σχετικά με τις διάφορες λίστες καλό θα είναι να δούμε λίγο κάποια πραγματάκια.
Αφενός, και σε σχέση με την αθώωση το δημοσιογράφου που την έβγαλε στη δημοσιότητα συμφωνώ. Δεν ξέρω αν διαβάσατε τις απαγγελίες των κατηγοριών από τον Εισαγγελέα, οι οποίες σε μια πολιτισμένη χώρα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν δίκαιες. Μίλησε πολύ σωστά για τον κίνδυνο καννιβαλισμού και ανθρωποφαγίας. Βέβαια, ανθρωποφαγία δεν είναι να προστατεύεις τους απατεώνες. Κανιβαλισμός δεν είναι αυτό που έγινε τόσα χρόνια με την κατασπατάληση του Δημοσίου χρήματος. Και φυσικά, θα ήταν η ίδια αντίδραση αν σε τέτοιες λίστες υπήρχαν απλοί άνθρωποι που δεν έχουν περιουσίες εκατομυρίων και βάλε, σωστά;
Να τα ξαναδούμε λίγο από την αρχή; Μας είχαν πρήξει με τη λίστα λέγοντάς μας ότι πρόκειται για λίστα που περιέχει και μεγάλους φοροφυγάδες; Το γεγονός ότι ήταν στην Ελβετία οι λογαριασμοί έπαιξε κάποιον ρόλο; Γίνεται να θυσιάζεις τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των πολιτών μιας χώρας και να αφήνεις ανεξέταστες τέτοιες περιπτώσεις;
Από την άλλη πάλι, σκέφτηκα πριν να γράψω τα προηγούμενα, ότι το δημοσιογραφικό συνάφι δεν το έχω καθόλου σε εκτίμηση, με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια τους οποίους τους έχω αρκετά ψηλά στην υπόληψή μου, τηρουμένων των αναλογιών. Μια κοινωνία που προοδεύει οφείλει να αναγνωρίζει τους ανθρώπους που ρισκάρουν για να ανοίγουν τα στραβά μας σε θέματα στα οποία δεν έχουμε πρόσβαση. Σκέφτηκα που λέτε λοιπόν τι θα έκανα αν έβλεπα το όνομά μου σε λίστα τέτοιου τύπου και δεν είχα τίποτα να κρύψω. Το πρώτο λοιπόν που θα κοιτούσα είναι ποιος κάνει τη δημοσιοποίηση και ποιοι τον πληρώνουν. Μετά, αν ήταν κανένας από τους εμετικούς που ήταν βασικοί πυλώνες της σαπίλας και της ένοχης σιωπής θα έβαζα στόχο για την υπόλοιπη ζωή μου να το πληρώσει, και αυτός και τα αφεντικά του. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος, δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής μέχρι τώρα. Άσε που διάβασα ότι επικοινώνησε με κάποιους από αυτούς που ήταν στη λίστα, μερικοί εκ των οποίων δεν κατέθεσαν μηνύσεις και δήλωσαν ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν γνωρίζοντας ότι θα αποκαλυφθούν τα ονόματά τους. Για τους υπόλοιπους, ελπίζω η Δικαιοσύνη να μην κάνει τα στραβά μάτια αυτή τη φορά.
Οπότε, και μιας και άπαντες μας έλεγαν ότι πρόκειται για σημαντική λίστα που περιείχε μεταξύ άλλων αρκετούς μεγαλοφοροφυγάδες, σε συνδυασμό με την εξοργιστική ανεπάρκεια των κυβερνώντων η οποία χαλαρά μπορεί να εκληφθεί και ως συγκάλυψη, ναι καλά έκανε. Αθώος ο δημοσιογράφος στη συνείδησή μου και αν είναι σωστός και δίκαιος, τα ονόματα τα οποία εμπλέκονται στη λίστα και δεν έχουν σχέση με μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή θα πρέπει να τα αναδείξει κατά την άποψή μου, ώστε να διαχωριστεί η δημοσιογραφία από την διαπόμπευση. Αυτό θα είναι Δίκαιο νομίζω.
Οι καλές ερωτήσεις βέβαια για εμάς, αν θέλουμε να έχουμε κριτική σκέψη, είναι οι εξής:
  1. Είναι δυνατόν τα μεγαλύτερα ποσά από τη φοροδιαφυγή να είναι σε τραπεζικές καταθέσεις;
  2. Με αυτά που έχετε δει μέχρι τώρα, είναι δυνατό επί δεκαετίες, με φορολογική δήλωση από πραγματικά ειδοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ να είσαι στους «πλούσιους» από τους οποίους θέλουν να πάρουν ότι μπορούν;
  3. Είναι δυνατόν να μην ξέρουν ποιοι είναι οι μεγάλοι φοροφυγάδες, με δεδομένο ότι με μερικά κλικ ένας εφοριακός ή ακόμα καλύτερα ένας εισαγγελέας μπορεί να δει τα πάντα για όλους μας;
  4. Για πιο λόγο δεν έχει γίνει μια ηλεκτρονική σελίδα με ονόματα και φωτογραφίες των πάσις φύσεως απατεώνων; Προσωπικά δεδομένα είναι αυτά; Αφενός δεν αποδίδεις δικαιοσύνη, από την άλλη τον προστατεύεις μη θιχτεί η προχωπικότητά του; Σίγα εισαγγελέα μου, τους τρόμαξες. Εξάλλου, έτσι μπορείς να εξετάσεις και το σωφρονιστικό σύστημα. Αν κάποιος δείξει ειλικρινή μεταμέλεια, μπορεί να αναφερθεί. Αλλιώς, να πάει να γαμηθεί κιόλας.

Είναι και μερικές ακόμα, αλλά όταν έρθει η ώρα.
Κοινώς λοιπόν, στην πραγματικότητα, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι είμαστε άνθρωποι που δεν είναι εγκληματίες και πάνω σε αυτή την αρχή πατάνε. Θα συνεχίσουν μέχρι τέλους, μην έχετε αυταπάτες. Και δυστυχώς για όλους μας, το παιχνίδι το ξέρουν καλά γιατί το έχουν σπουδάσει. Τώρα είναι η φάση που ταίζουν αυτούς που θα ήθελαν να συνεχιστεί αυτό το σενάριο της φτωχούλας Ελλάδας (το οποίο είναι τεράστιο ψέμα). Σιγά σιγά, θα χρησιμοποιήσουν όλων των ειδών τις τρομοκρατίες ως Φόβο για να είμαστε καλά παιδιά και Νομικά να μην έχουμε κανένα δικαίωμα σε τίποτα, και μετά, θα ξαναπαίξει το σενάριο των χαρούμενων καταναλωτών. Γιατί η λήθη, είναι το μεγαλύτερο όπλο των ισχυρών.
Όταν καταλάβουν οι ενήλικες που δεν τα βρήκαν όλα έτοιμα στη ζωή τους ότι μεγαλώνει μια γενιά νέων ανθρώπων που θα έχει ψυχικά τραύματα που δεν τα διακιούται και μίσος αντί για Δίκαια Οργή, τότε κάτι μπορεί να γίνει.
Μέχρι τότε, θα παίζει το σεναριάκι των «μέτρων». Σώζουμε 500.000 κλέφτες, καταχραστές, απατεώνες και αεριτζήδες εις βάρος 11.000.000.
Δημοκρατικά και Νόμιμα.

ΥΓ. Επειδή και η ΕΕ και το ΔΝΤ μας έδειξαν τι μπορεί να κάνουν για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καλό θα ήταν αντί να μας τα πρήζουν, να κοιτάξουν τη φοροδιαφυγή που υπάρχει σε Η.Π.Α., Αγγλία και Γερμανία η οποία αθροιστικά μετράει σε δεκάδες τρισεκατομύρια ευρώ. Σε σχέση με τη διαφθορά, έχουμε τους δικούς μας, δεν αντέχουμε και τους εισαγόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου