Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Απόβλητα και Νομοθεσία

Καλησπέρα σε όλους.

Λόγω του ότι στην παρούσα φάση υπάρχει η ανοιχτή διαβούλευση με θέμα τα απόβλητα, είναι νομίζω καιρός να συζητηθούν μερικά πράγματα.
Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πώς ορίζεται ένα "απόβλητο"; Πόσο μάλλον ένα τοξικό απόβλητο;
Αν πείτε ναι, βιαστήκατε να απαντήσετε και κάνετε λάθος. Αν βασιστήκατε σε Νόμους και Ευρωπαϊκές Οδηγίες, κάνατε δυο φορές λάθος. Αν βάλατε τη Λογική σας, είσαστε σε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να προχωρήσετε αρκετά δύσβατα μονοπάτια προτού να βγάλετε ασφαλή συμπεράσματα.

Συνήθως, όταν κάνουμε έρευνα, τουλάχιστον κατά τη δικιά μου άποψη, είμαστε τάξεις μεγέθους μπροστά από τη Νομοθεσία. Στις περισσότερες περιπτώσεις που δε δύναται από νομικής απόψεως να εφαρμοστεί μια μέθοδος, έστω και πιλοτικά σε μικρότερη κλίμακα, η ευθύνη βαρύνει τους Νομοθέτες. Οι τελευταίοι και δυστυχώς και οι Σύμβουλοί τους, με την Επιστημονική πραγματικότητα είναι μαλωμένοι. Αυτό συμβαίνει αφενός, γιατί πολλές φορές οι "μαγικές" κατά τα άλλα ερευνητικές δημοσιεύσεις είναι ανεφάρμοστες, και αφετέρου γιατί είναι πρακτικώς αδύνατον, οι Νομοθέτες να εξετάσουν ιδίοις όμμασι τις δυνατότητες των ερευνητικών ευρημάτων.

Και σίγουρα θα έχετε ψευδαισθήσεις, ότι στο επίκεντρο των αποφάσεων βρίσκονται γνώστες του προβλήματος. Όσες ψευδαισθήσεις έχετε στα περί δημοκρατίας, τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία και Υγεία κλπ. Κοιτάξτε τις ψήφους σας και τα αποτελέσματα στην πραγματικότητα. Οπότε, μπορείτε να φανταστείτε στο θέμα των αποβλήτων τι έχει γίνει, για το οποίο ποτέ δεν ψηφίσατε. Εκεί, όχι ο απλός πολίτης, ούτε ο πιο εξειδικευμένος επιστήμονας δεν έχει πρόσβαση πολλές φορές. Για τους προφανείς λόγους.

Η γνώση προστατεύει, όπως σοφά έχει ειπωθεί. Η άγνοια σκοτώνει, όπως επίσης πολύ σοφά έχει ειπωθεί. Πώς φανταζόμαστε το μέλλον στο θέμα των αποβλήτων θα πρέπει να συζητήσουμε λίγο, κατά την άποψή μου. Ας ξεχάσουμε τις επιστημονικές και τεχνικές λεπτομέρειες και ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μια προσομοίωση της κατάστασης.

Όλες ανεξαιρέτως οι δραστηριότητες παράγουν απόβλητα, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Πού πηγαίνουν όλα αυτά; Πού πήγαιναν μέχρι τώρα; Και κυρίως, πού θα πάνε στο μέλλον;
Κουράζεστε να σκεφτείτε και το αφήνετε στους "ειδικούς"; Ποιοι είναι αυτοί; Μήπως οι Τράπεζες και τα "πράσινα" δάνεια; Η περίφημη Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία το Περιβάλλον της το έχει κάνει κάτι σαν τα spread των Ελληνικών Ομολογών (κατηγορία junk). Είσαστε όλοι τόσο απασχολημένοι που δεν προλαβαίνετε να δείτε τους ενδεχόμενους κινδύνους και πώς μπορούμε να έχουμε όφελος από την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων;

Ασχολείστε όλοι με τόσο σημαντικά πράγματα μέσα στη μέρα σας; Από την τηλεόραση περιμένετε να ενημερωθείτε;

Αν ναι, τουλάχιστον μην γκρινιάζετε. Φάτε και πιείτε και μη ρωτάτε. Δώστε τα και στα παιδιά σας, για χάρη των οποίων εργάζεστε (και καλά) για να έχουν μια καλής ποιότητας ζωή. Βλέπετε να σβήνουν οικοσυστήματα, ρίξτε το στον ανάδρομο Ερμή.

Το θέμα αυτό, πραγματικά μπορούμε να το φτάσουμε σε σημείο που θα μας δείχνουν όλοι με το δάχτυλο. Όχι όμως για άσχημα και άδικα πολλές φορές πράγματα. Αλλά για πράξεις, που μπορεί να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο, πώς μπορούμε να σεβόμαστε τουλάχιστον αυτό που έχουμε, το οποίο δεν είναι δεδομένο και δε θα έχει την ίδια μορφή για πάντα.

Και όπως ακριβώς θα αρχίσουν σιγά-σιγά να πέφτουν στην παγίδα του χρέους οι "κρατεές" οικονομίες της Ευρωπαικής Ένωσης, καθώς θα αποκαλυφθούν αργά ή γρήγορα τα κρυμμένα τους χρέη (οι απατεωνιές τους), έτσι θα φανεί και η ψευτονομιμότητα η οποία διέπει τους Νόμους περί αποβλήτων. Δε μας λέει ας πούμε και η κρατεά Γερμανία πόσα είδη μανιταριών υπάρχουν σήμερα εκεί; Τους νοήμονες Γερμανούς, μη νομίζετε ότι τους ακούν εκεί, ότι κι εδώ δηλαδή. Τους χαρακτηρίζουν γραφικούς και τα γνωστά.

Είναι η ώρα να βγούμε μπροστά. Και είναι η ευκαιρία, να δείξουμε και το δρόμο για ένα βιώσιμο μέλλον με σεβασμό στο μικρό μας πλανήτη. Ας μην τη χάσουμε. Οι καλύτερες ιδέες για το σύνολο, δε θα πρέπει να μπλέξουν σε Νομοθετικές συμπληγάδες. Το έργο τελείωσε, και οι μάσκες έπεσαν.

Στο άμεσο μέλλον, πρέπει να έχουμε σχεδόν μηδενικά απόβλητα. Δεν είναι ουτοπία. Γίνεται, και μπορεί να αποδειχθεί με απλά πειράματα, τουλάχιστον για τα απόβλητα που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Αν αυτό ενδιαφέρει και κανέναν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου